Nechte se pozitivně překvapit velkými křupavými plody, které si zachovávají svou typicky lahodnou chuť a nutriční bohatství v komplexní škále. Pravidelnou konzumací kešu oříšků podpoříte svoje zdraví, vitalitu a krásu.
Kešu ořechy jsou lahodné skořápkové plody ledvinovníku západního (Anacardium occidentale), původem ze severovýchodní Brazílie. V 16. století tuto plodinu portugalští mořeplavci rozšířili do dalších tropických zemí se suchým podnebím, jako je Afrika a pobřeží Indie, kde jsou pěstovány až do současnosti.
V čem jsou kešu ořechy skvělé?
Kešu ořechy obsahují množství zdraví prospěšných tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Hodí se perfektně pro každodenní doplnění bílkovin, což ocení nejen lidé na rostlinné stravě, ale také například lidé na redukční dietě.
Věděli jste, že kešu jsou dobrým zdrojem hořčíku, který v kombinaci s vitamíny B1 a B2 svědčí nervové soustavě. Kromě toho jsou také cenným zdrojem minerálních látek, jako je například železo, vápník, draslík, sodík a fosfor. Obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny, z nichž nejvýznamnější je tryptofan, která slouží jako prekurzor serotoninu.
Proč dát přednost BIO ořechům?
Možná se také ptáte, v čem jsou BIO ořechy lepší než ty konvenční. Než si dáte obecně doporučovanou „hrst ořechů denně“, určitě stojí za to dozvědět se o tomto tématu víc.
Prakticky všechny ořechy mají vysoký obsah tuků. A kvůli tomu velmi snadno vstřebávají agrochemikálie, jejichž kumulace má ekologické dopady i výrazný vliv na náš organismus. Existuje totiž spousta pesticidů a fungicidů, které jsou aplikovány na ořechy poté, co jsou sklizeny ze stromů.
Například těkavý methylbromid, který se používá na kontrolu populací hmyzích škůdců a hlodavců při skladování, se uvolňuje do atmosféry a poškozuje ozonovou vrstvu. Protože je považován za nebezpečnou chemickou látku, jeho používání bylo v některých zemích dokonce zakázáno.
Běžné kešu bývaly ošetřeny endosulfanem, který se hromadí v životním prostředí a poškozuje hormonální systém veškerých živočichů, kteří ho zkonzumují.
Biopotraviny patří mezi potraviny s největší možnou zárukou bezpečí. Množství rizikových látek v biopotravinách z EU je zanedbatelné nebo žádné. To platí obzvláště pro ořechy, kde byl zjištěn velký rozptyl v hodnotách zbytkových pesticidů mezi konvenčními a těmi, které jsou bio.
BIO kvalita je důležitá obzvláště u mandlí a vlašských ořechů. Díky tomu, že mají opravdu vysoký obsah tuků, snadno absorbují škodlivé látky z prostředí.
Vyplatí se tedy dávat přednost bio ořechům, a to nejen z hlediska ekologie, ale zejména kvůli vašemu dlouhodobému zdraví.
Použití
Využití kešu ořechů je opravdu široké:
- Mohou sloužit jako pochoutka jen tak samotné nebo v kombinaci s čerstvým či sušeným ovocem. Často se mixují s jinými ořechy a semínky do kaší nebo superbowls.
- Skvěle se hodí jako základ mnoha raw pochoutek.
- Můžete si z nich udělat domácí rostlinné mléko nebo máslo.
- Dochází vám inspirace, jak dochutit pokrmy? Sáhněte po kešu oříšcích. Hodí se vcelku nebo nasekané jako přídavek do sladkých i slaných jídel.
Náš tip
Pokud u oříšků chcete zvýšit stravitelnost a biologickou dostupnost, doporučujeme je na 2-3 hodiny namočit do vody. Změknou a lépe se kousají i tráví.
Proces zpracování
Zpracování nezbytné pro tyto bio kešu oříšky je ve srovnání s tradičním natural zpracováním pomalé, ale vysoká kvalita a nepřekonatelná chuť a vůně jsou nepopíratelné. Jako příklad uveďme, že typické kešu oříšky v Indii jsou zpracovávány rychlostí 12-14 kg na jednoho dělníka za den, zatímco u kvalitních bio kešu oříšků je rychlost zpracování zhruba třetinová. Tento nepoměr přispívá k rozdílu v ceně. „Přírodní“ kešu oříšky jsou však zpracovávány za vysokých teplot (vaření v oleji nebo žíhání plamenem), což ničí mnoho živin plodů.
Popadané kešu ze stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale) jsou sesbírány. Nejprve jsou velmi šetrně zahřívány párou, aby se uvolnila skořápka a bylo možné ji odloupnout. Poté jsou plody kešu pomalu sušeny na slunci, dokud se jejich vlhkost nedostane na optimální hodnotu. Celý výrobní proces zajišťuje top kvalitu i skvělou chuť oříšků. Protože plody nejsou vystavovány teplotě nad 45 °C, zachovávají si své nutriční bohatství.
1. obsahují esenciální mastné kyseliny (tělo si je nedokáže vyrobit samo)
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- redukují rizika kardiovaskulárních chorob
- přispívají ke správnému fungování nervového systému a tvrobě nervových tkání
2. bohaté na minerály
- mangan: je nezbytný pro ochranu buněk, pomáhá budovat a udržovat kosti v dobrém stavu, je potřebný k výrobě energie, váže volné radikály
- železo: podporuje krvetvorbu
- zinek: je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, pomáhá při hojení ran, pohlcuje volné radikály
- měď: podílí se na stavbě kostí a lepším využití cukrů, je součástí kolagenu
- hořčík: nutný pro činnost svalů a funkci nervového systému, pomáhá při únavě a při ukládání vápníku
- fosfor: je nezbytný pro strukturu zubů, kostí a buněčných membrán
3. bohaté na vitamíny
- spektrum vitamínu B: napomáhají ke správné činnosti nervové soustavy,důležité pro metabolické procesy v těle
- vitamín K: je nutný ke krevní srážlivosti a zástavě krvácení, je důležitý pro budování a udržování zdravých kostí, přispívá ke snížení úbytku kostní hmoty
4. zdroj antioxidantů
- zajišťují ochranný efekt pro organismus
- předcházejí oxidačnímu poškození tkání
- pomáhají chránit organismus před škodami způsobenými volnými radikály z ovzduší
- podporují kardiovaskulární systém
Složení, parametry a dávkování
Doporučené dávkování
10–30 gramů (malá hrst) denně
Složení
100% nepražené kešu ořechy bio