Kešu ořechy BIO Vitalvibe

Neohodnoceno

Dopřejte si kešu ořechy v té nejlepší BIO kvalitě, která je vůbec možná! Díky pěstování ekologickými postupy a šetrnému způsobu zpracování máte jistotu, že ty od nás neobsahují žádné rizikové látky. 

Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
199 Kč 749 Kč od 199 Kč 80 Kč / 100 g 75 Kč / 100 g
Dostupnost: Skladem Skladem Zvolte variantu
Můžeme doručit do:
27.3.2023 27.3.2023 Zvolte variantu
Kód: 1270 1269 Zvolte variantu
Kešu ořechy BIO Vitalvibe
Neohodnoceno
Až 10 % slevy
Až 10 % slevy
pro registrované zákazníky
Doprava zdarma
k objednávce za 1500 Kč
EKO balení
EKO balení
vašich zásilek
Více než 15 000
výdejních míst v ČR

Detailní popis produktu

Nechte se pozitivně překvapit velkými křupavými plody, které si zachovávají svou typicky lahodnou chuť a nutriční bohatství v komplexní škále. Pravidelnou konzumací kešu oříšků podpoříte svoje zdraví, vitalitu a krásu.

Kešu ořechy jsou lahodné skořápkové plody ledvinovníku západního (Anacardium occidentale), původem ze severovýchodní Brazílie. V 16. století tuto plodinu portugalští mořeplavci rozšířili do dalších tropických zemí se suchým podnebím, jako je Afrika a pobřeží Indie, kde jsou pěstovány až do současnosti. 

V čem jsou kešu ořechy skvělé?

Kešu ořechy obsahují množství zdraví prospěšných tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Hodí se perfektně pro každodenní doplnění bílkovin, což ocení nejen lidé na rostlinné stravě, ale také například lidé na redukční dietě.

Věděli jste, že kešu jsou dobrým zdrojem hořčíku, který v kombinaci s vitamíny B1 a B2 svědčí nervové soustavě. Kromě toho jsou také cenným zdrojem minerálních látek, jako je například železo, vápník, draslík, sodík a fosfor. Obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny, z nichž nejvýznamnější je tryptofan, která slouží jako prekurzor serotoninu. 

Proč dát přednost BIO ořechům?

Možná se také ptáte, v čem jsou BIO ořechy lepší než ty konvenční. Než si dáte obecně doporučovanou „hrst ořechů denně“, určitě stojí za to dozvědět se o tomto tématu víc. 

Prakticky všechny ořechy mají vysoký obsah tuků. A kvůli tomu velmi snadno vstřebávají agrochemikálie, jejichž kumulace má ekologické dopady i výrazný vliv na náš organismus. Existuje totiž spousta pesticidů a fungicidů, které jsou aplikovány na ořechy poté, co jsou sklizeny ze stromů. 

Například těkavý methylbromid, který se používá na kontrolu populací hmyzích škůdců a hlodavců při skladování, se uvolňuje do atmosféry a poškozuje ozonovou vrstvu. Protože je považován za nebezpečnou chemickou látku, jeho používání bylo v některých zemích dokonce zakázáno.

Běžné kešu bývaly ošetřeny endosulfanem, který se hromadí v životním prostředí a poškozuje hormonální systém veškerých živočichů, kteří ho zkonzumují. 

Biopotraviny patří mezi potraviny s největší možnou zárukou bezpečí.  Množství rizikových látek v biopotravinách z EU je zanedbatelné nebo žádné. To platí obzvláště pro ořechy, kde byl zjištěn velký rozptyl v hodnotách zbytkových pesticidů mezi konvenčními a těmi, které jsou bio.

BIO kvalita je důležitá obzvláště u mandlí a vlašských ořechů. Díky tomu, že mají opravdu vysoký obsah tuků, snadno absorbují škodlivé látky z prostředí. 

Vyplatí se tedy dávat přednost bio ořechům, a to nejen z hlediska ekologie, ale zejména kvůli vašemu dlouhodobému zdraví. 

 

Použití 

Využití kešu ořechů je opravdu široké:

  • Mohou sloužit jako pochoutka jen tak samotné nebo v kombinaci s čerstvým či sušeným ovocem. Často se mixují s jinými ořechy a semínky do kaší nebo superbowls.
  • Skvěle se hodí jako základ mnoha raw pochoutek.
  • Můžete si z nich udělat domácí rostlinné mléko nebo máslo.  
  • Dochází vám inspirace, jak dochutit pokrmy? Sáhněte po kešu oříšcích. Hodí se vcelku nebo nasekané jako přídavek do sladkých i slaných jídel.

Náš tip 

Pokud u oříšků chcete zvýšit stravitelnost a biologickou dostupnost, doporučujeme je na 2-3 hodiny namočit do vody. Změknou a lépe se kousají i tráví.

Proces zpracování

Zpracování nezbytné pro tyto bio kešu oříšky je ve srovnání s tradičním natural zpracováním pomalé, ale vysoká kvalita a nepřekonatelná chuť a vůně jsou nepopíratelné. Jako příklad uveďme, že typické kešu oříšky v Indii jsou zpracovávány rychlostí 12-14 kg na jednoho dělníka za den, zatímco u kvalitních bio kešu oříšků je rychlost zpracování zhruba třetinová. Tento nepoměr přispívá k rozdílu v ceně. „Přírodní“ kešu oříšky jsou však zpracovávány za vysokých teplot (vaření v oleji nebo žíhání plamenem), což ničí mnoho živin plodů.

Popadané kešu ze stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale) jsou sesbírány. Nejprve jsou velmi šetrně zahřívány párou, aby se uvolnila skořápka a bylo možné ji odloupnout. Poté jsou plody kešu pomalu sušeny na slunci, dokud se jejich vlhkost nedostane na optimální hodnotu. Celý výrobní proces zajišťuje top kvalitu i skvělou chuť oříšků. Protože plody nejsou vystavovány teplotě nad 45 °C, zachovávají si své nutriční bohatství.

1. obsahují esenciální mastné kyseliny (tělo si je nedokáže vyrobit samo)

  •   snižují hladinu cholesterolu v krvi
  •   redukují rizika kardiovaskulárních chorob
  •   přispívají ke správnému fungování nervového systému a tvrobě nervových tkání

2. bohaté na minerály

  •   mangan: je nezbytný pro ochranu buněk, pomáhá budovat a udržovat kosti v dobrém stavu, je potřebný k výrobě energie, váže volné radikály
  •   železo: podporuje krvetvorbu
  •   zinek: je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, pomáhá při hojení ran, pohlcuje volné radikály
  •   měď: podílí se na stavbě kostí a lepším využití cukrů, je součástí kolagenu
  •   hořčík: nutný pro činnost svalů a funkci nervového systému, pomáhá při únavě a při ukládání vápníku
  •   fosfor: je nezbytný pro strukturu zubů, kostí a buněčných membrán

3. bohaté na vitamíny 

  •   spektrum vitamínu B: napomáhají ke správné činnosti nervové soustavy,důležité pro metabolické procesy v těle
  •   vitamín K: je nutný ke krevní srážlivosti a zástavě krvácení, je důležitý pro budování a udržování zdravých kostí, přispívá ke snížení úbytku kostní hmoty 

4. zdroj antioxidantů 

  •   zajišťují ochranný efekt pro organismus
  •   předcházejí oxidačnímu poškození tkání
  •   pomáhají chránit organismus před škodami způsobenými volnými radikály z ovzduší
  •   podporují kardiovaskulární systém

Složení, parametry a dávkování

Doporučené dávkování

10–30 gramů (malá hrst) denně

Složení

100% nepražené kešu ořechy bio

Parametry 

Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota 2 460 kJ / 585 kcal
Tuky 45,2 g
z toho nasycené 7,8 g
Sacharidy 26,6 g
z toho cukry 5,9 g
Vláknina 3,6 g
Bílkoviny 18,2 g
Sodík** 12 mg

 * referenční hodnoty příjmu

** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku

Upozornění

Skladujte na chladném, temném a suchém místě.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Semínka a ořechy
Země původu: Vietnam
Vegan: Ano
BIO kvalita: Ano
Hmotnost: 1 kg
Kategorie: Semínka a ořechy
Země původu: Vietnam
Vegan: Ano
BIO kvalita: Ano
Hmotnost: 1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Vitalvibe je ryze česká společnost vyrábějící 100% přírodní vysoce kvalitní BIO a RAW potraviny. Zaměření v oblasti superpotravin, RAW food a organické stravy přináší potraviny s nejlepšími výživovými hodnotami pro přirozený chod lidského těla. Zdroj životní energie vedoucí k očistě těla a k duševní rovnováze. 

Vitalvibe - to jsou čisté potraviny, bez přidaných cukrů, barviv, pesticidů, síry nebo ropných derivátů. Pod značkou Vitalvibe naleznete RAW & BIO produkty splňující ty nejnáročnější požadavky na kvalitu. Nesou maximum výživných látek, jsou zdrojem životadárné energie a vitality.